Nadzór
Temat szkolenia: Nadzorowanie i kontrola wyposażenia pomiarowego
Termin:11-13.12.2024 r.
Miejsce:Szczyrk Hotel ELBRUS, Szczyrk ul. Słoneczna 8
Cel:przygotowanie pracowników do prawidłowego nadzoru nad wyposażeniem pomiarowym oraz zapoznanie z zasadami wzorcowania użytkowych przyrządów do pomiaru długości i kąta
Zakres szkolenia obejmuje:
- zasady nadzoru nad wyposażeniem pomiarowym w świetle wymagań:
- PN-EN ISO 9001:2015,
- PN-EN ISO 10012:2004 oraz
- przepisów metrologii prawnej
- wyrażanie niepewności pomiarów – podstawy, dokumenty odniesienia, przykład dla wybranego przyrządu (procedura, obliczenia)
- wymagania dotyczące laboratoriów wzorcujących wyposażenie pomiarowe (w tym wymagania dla laboratoriów wewnętrznych działających we własnym przedsiębiorstwie)
- szczegółowe omówienie procedury nadzoru nad wyposażeniem pomiarowym
- zapisy (ewidencja wyposażenia, świadectwa wzorcowań, zapiski sprawdzeń)
- spójności pomiarowa wg IATF 16949, ISO 9001 i 17025:2017
- stwierdzanie zgodności – nowe podejście
- przykłady procedur dotyczących sprawdzeń użytkowych przyrządów
- ćwiczenia praktyczne z kalibracji wybranych grup wyposażenia pomiarowego 2/3 czasu całego szkolenia (przyrządy suwmiarkowe, mikrometryczne, czujnikowe, średnicówki, kątowniki, kątomierze, sprawdziany do otworów, przymiary wstęgowe i inne)
Materiały szkoleniowe, wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe wraz ze szczegółowymi instrukcjami pracy dotyczącymi konkretnych sprawdzeń oraz wszystkimi dziennikami Urzędowymi GUM w wersji elektronicznej (około 200 MB).
Kurs kończy się testem sprawdzającym zdobytą wiedzę oraz wręczeniem certyfikatów uprawniających do nadzoru i wzorcowania wyposażenia pomiarowego.
Koszt szkolenia 1800 zł. 1)
1) Cena szkolenia obejmuje: uczestnictwo w szkoleniu, materiały szkoleniowe, obiady, przerwy kawowe i zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
1) Cena szkolenia nie uwzględnia noclegów. Koszt noclegu ze śniadaniem i kolacją 275,00 zł. za każdą dobę. Możliwy również nocleg w przeddzień szkolenia. Liczbę noclegów należy zaznaczyć w karcie zgłoszenia.
1) ceny netto, do cen należy doliczyć podatek VAT 23%